Ūdens kvalitāte

Dzeramā ūdens kvalitāte Ādažu novadā - Ādažos, Garkalnē, Kadagā

Ādažu Ūdens prioritāte ir nodrošināt Ādažu novada ciemu - Ādaži, Kadaga, Garkalne iedzīvotājus ar pēc iespējas kvalitatīvāku ūdeni. No ūdens kvalitātes ir atkarīga mūsu veselība un ikdienas imunitāte pret stresu un citām saslimšanām.

Ar Eiropas Savienības 1998.gada 3.novembra Direktīvas 98/83/EK par dzeramā ūdens kvalitātes prasībām tika ieviesti Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.235 "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība" ir noteikts kādai ir jābūt dzeramā ūdens kvalitātei, kādiem jābūt nekaitīguma rādītājiem un to pieļaujamās normas.

Par kvalitatīvu un lietošanai drošu dzeramo ūdeni ir atdzīstams dzeramais ūdens, kas ir bezkrāsains (caurspīdīgs), bez nogulsnēm ar patīkamu un veldzējošu garšu, kuram nav jūtama smaka un nepatīkama piegarša. Lai dzeramo ūdeni varētu lietot ikdienas vajadzībām tā saturs nedrīkst saturēt mikroorganismus, parazītus un citas vielas, kas varētu kaitēt cilvēka veselībai, kā arī tā ķīmiskais sastāvs nedrīkst pārsniegt minētajos Ministra kabineta noteikumos noteiktās normas.

Ādažu Ūdens, lai pārliecinātos, ka Ādažu novada ciemiem Ādaži, Kadaga un Garkalne tiek piegādāts kvalitatīvs un nekaitīgs dzeramais ūdens atbilstošs 2003.gada 29.aprīļa Ministru kabineta noteikumiem Nr.235 "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība" prasībām,  veic regulāru dzeramā ūdens monitoringu.

Atbilstoši minētajiem Ministru kabineta noteikumiem dzeramā ūdens krāsai, garšai un smaržai jābūt pieņemamai patērētājiem un bez būtiskām izmaiņām. Dzeramā ūdens duļķainība nedrīkst pārsniegt 3,0 NTU (nefelometriskās duļķainības vienības). Tīra ūdens pH ir 7 un tas ir neitrāls. Ja ūdens pH ir zem 7, tas nozīmē, ka ūdens vide ir skāba. Savukārt pH virs 7 nozīmē, ka ūdens vide ir sārmaina. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā pH vērtība ir no 6,5 līdz 9,5 pH vienībām.

Ūdens elektrovadītspēja ir atkarīga no ūdens izšķīdušo sāļu daudzuma. Pie augstas elektrovadītspējas ūdenī notiek elektroķīmiski procesi, kuri veicina koroziju. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā elektrovadītspēja ir 2500 µS cm-¹.

Paaugstināta dzelzs koncentrācijas gadījumā ūdenim ir raksturīga metāliska garša un/vai sarkanbrūna nokrāsa. Dzelzs var izgulsnēties ūdenī arī kā rūsas krāsas daļiņas. Rūsas krāsas daļiņas tādā gadījumā parādās uz traukiem, izlietnē, vannā, sanitārajās iekārtās radot sarkanbrūnus nosēdumus. Tāpat paaugstinātas dzelzs koncentrācijas gadījumā ūdenī mazgājot veļu tā pieņem dzeltenīgu nokrāsu. Minētajos Ministru kabineta noteikumos noteiktā dzelzs koncentrācijas norma dzeramajā ūdenī ir 0,2 mg/l.

Pie paaugstinātas cietības ūdenī rodas nosēdumi un aplikumi ūdensapgādes sistēmās, caurulēs, kas bojā sadzīvē lietojamās ierīces. Sildot ūdeni kurā ir paaugstināts cietības līmenis veidojas kaļķakmens, kas var kļūt par iemeslu santehnikas, apkures tehnikas, sildelementu, veļas un trauku mazgājamo mašīnu bojājumiem. Diemžēl šobrīd ūdens cietība netiek reglamentēta ar likumu vai Ministru kabineta noteikumiem.

Cietība, mmol/lCietības novērtējums
0 - 0,7ļoti mīksts
0,7 - 1,4mīksts
1,4 - 2,1vidēji ciets
2,1 - 3,2diezgan ciets
3,2 - 5,4ciets
virs 5,5ļoti ciets

Ja ūdens paraugā tiek konstatētas kopējās koliformas baktērijas liecina par piesārņojumu ūdens padeves tīklā, taču šis piesārņojums nav fekāls. Uz fekālu piesārņojumu avotu norāda Esherichia coli klātbūtne. Patērētājam piegādājamā dzeramajā ūdenī kopējo koliformu un E.coli norma ir 0/100ml.

Amonija jonu klātbūtne ūdenī norāda uz iespējamo bakteriālo, notekūdeņu un dzīvnieku atkritumu piesārņojumu. Pārmērīgs amonija daudzums var pasliktināt ūdens garšu un smaržu. Dzeramajā ūdenī pieļaujamā amonija jonu koncentrācija ir 0,50 mg/l.

Gadījumā ja ūdens sastāvā ir paaugstināts mangāna koncentrācijas līmenis ūdenim ir raksturīga metāliska piegarša. Paaugstināta mangāna gadījumā var parādīties brūni sarkana nokrāsa, rodas brūnganmelni nosēdumi uz traukiem, izlietnēm, vannām, sanitārajām iekārtām, brūni melni traipi uz veļas, kā arī veidojas nogulsnes ūdens caurulēs. Pieļaujamā mangāna koncentrācija dzeramajā ūdenī ir 0,05mg/l.

Dzeramā ūdens ķīmisko, fizikāli ķīmisko un mikrobioloģisko rādītāju normatīvi

   
SmaržaPieņemama patērētājiem un bez būtiskām izmaiņāmNormatīvie dokumenti:
LR Ministru kabineta noteikumi
Nr. 235 (29.04.2003.)
„Dzeramā ūdens obligātās
nekaitīguma un kvalitātes prasības,
monitoringa un kontroles kārtība"
GaršaPieņemama patērētājiem un bez būtiskām izmaiņām
KrāsainībaPieņemama patērētājiem un bez būtiskām izmaiņām
Duļķainība3,0 NTU
Ūdeņraža jonu koncentrācija pH(25ºC)6,5-9,5
pH vienības
Amonija joni0,50 mg/l
Kopējā dzelzs0,2 mg/l (ĪN 0,4 mg/l)
Elektrovadītspēja EVS(25ºC)2500 µS cm-1 pie 20 ºC
(2790 µS cm-1 pie 25 ºC)
Mangāns0,05 mg/l
Koliformas baktērijas0/100 ml
Escherichia coli (E. coli)0/100 ml

Lai sagatavotu augstāk minētos skaidrojumus tika izmantoti sekojoši resursi: